Yatırım Çeşitlendirmesi



Önceki yazım ile bu yazım arasındaki zaman epey fazla oldu. Mevcut işim, yaptığım ek iş ve aileme ayırmam gereken zaman bu aralar kendime vakit ayırmamı engelleyerek Fikir Ajandam sayfalarını ihmal etmeme yol açtı. Şikayet olarak algılanmasın ama neden finansal özgürlük peşinde koşmam gerektiğinin cevabı son günlerimdeki tempoda bile saklı. Ömür boyunca bu tempoda çalışamayacağım için erken emeklilik adımlarını atmaya başladım ve yazılarımı aksatmama sebep olan bu tempo da ne kadar haklı olduğumu gözler önüne seriyor.
Aileme ve kendime daha çok zaman ayırabilmem için erken emeklilik hakkı elde etmem ve bunu başarabilmek için tasarruflarımı yatırımlarla değerlendirmem gerektiğini yatırım yazımda belirtmiştim. Yatırım Stratejilerim yazımda yatırım çeşitlendirmesi konusundan bahsederek kendime uymam gereken bir yatırım stratejisi belirlemem gerektiğini aktarmıştım. Yazıya başlangıcım şikayetle ve devamı her ne kadar ben demiştim tarzı cümlelerle başlasa da yatırım çeşitlendirmesi konusunda kat ettiğim mesafelere geçiş yaparak bu itici paragrafları sonlandıracağım. Mevcut yatırımlarım ile konuya başlayabilirim.
Borsa
Pasif gelir yaratma amacı ile en çok umut bağladığım yatırım aracım borsa olacak. Önceki yazılarımda belirttiğim gibi pek çok kişinin yüklü paralar kaybettiği borsaya farklı bir bakış açısı ile yaklaşarak farklı sonuçlar elde edeceğim. En azından umutlarım bu yünde. Borsada klasik al/sat yerine temettü yatırımcılığını benimseyeceğim. Kısaca temettü yatırımcılığı konusuna değinmek gerekirse önce temettünün ne olduğu ile konuya başlamak gerek. Temettü, şirketlerin elde ettiği kardan hissedarlarına verdiği kar payı olarak tanımlanabilir. Temettü yatırımcılığı hissenin değerinden ziyade sahip olunan ortaklık seviyesinin artırılmasına odaklanır. Çünkü temettüden faydalanma miktarını, şirketin sizin elinizde kaç adet hissesi olduğunu belirler. Örneğin A şirketinden 2000 lot hisseniz var ve şirket lot başına 1 TL temettü açıkladıysa siz 2000 TL temettü geliri elde edeceksinizdir. Temettünün en güzel yanının size pasif gelir sağlaması olarak düşünülse de buna bir de hissenin değerinin yıllar içerisinde artması eklenince tadından yenmez. Tatlının üstündeki kaymak gibi düşünün. Tatlıya razıyken kaymakla birlikte tatlımız ne güzel olur demi?(sanırım bugün iftar zor olacak) Geyiğe dönmeden yatırım stratejimize geri dönelim. Yatırım yazımda belirttiğim gibi amaç bileşik getiri elde etmek. Bu amacıma da aldığım temettüleri çatır çatır yemek yerine yeniden hisseye yatırmak ile ulaşacağım. Böylece şirketten aldığım parayı tekrar şirkete yatırarak hisse sayımı artıracağım ve seneye daha fazla temettü alma hakkı kazanacağım. Pek çok borsa üstadı bu durumu temettüyü kuzuya benzeterek açıklar. Bu sene sürüye kattığınız kuzular seneye size yeni kuzular verir ve sürünüz böylece çoğalabilir. Güzel benzetme, tam bizim anlayacağımız dilde.
Teorisi bu şekilde olsa da elbette bu kadar bilgi yeter diyerek temettü yatırımcısı olmak mümkün değildir. Öncelikle hissesi sahip olunan şirketle ilgili detaylı çalışmaların yapılması ve 3 aylık dönemler için(bazı şirketlerin 6 ay) yayınlanan bilançolarının kontrol edilerek şirketin gidişatının takip edilmesi, yıllık enflasyon verileri, hissede yaşanan değer artışları, şirketin yaptığı yatırımlar gibi pek çok takip edilmesi gereken konuya ilave olarak dikkat edilecek pek çok kavramlar karşıma çıkacak. Birçoğuna vakıf olmama rağmen yeterli olmadığının farkındayım. Bildiklerimi Fikir Ajandam sayfalarına not ederek neleri öğrenmem gerektiğini, doğru yolda olup olmadığımı sık sık kontrol edeceğim elbette. Bu detaylar bu yazının konusu olmadığına göre borsa yatırımımdaki prensibimi belirleyerek portföy takibi için hazırladığım Excel dosyasının portföyümü gösteren kısmını buraya yapıştırarak eldeki verileri değerlendirmeye alabilirim.


Evet, 12.06.2018 tarihi seans açılmamış hali ile güncel portföyüm yukarıdaki gibi. Bu tabloya ilave olarak ayrıca 310 TL nakit varlığı ne olur ne olmaz diye hazır kıta beklemede. Liste her ne kadar 1 ay öncesinde oldukça karlı bir halde olsa da BIST-100 değerinin 96.661,35 ve BIST-30 değerinin 118.806,48 olduğu bu günlerde toplamda zarar yazar hale geldi. Aslında benim için bu aralar tam mal alım zamanı olsa da yeterli nakit olmayışı bu fırsattan yeteri kadar faydalanamama neden olmakta. Ama yine de az da olsa ekleme yaparak temettü gelirimi artırmaya devam ediyorum. O kadar temettü dedin, kafamızı ütüledin. Hani, nerede temettü? Zarardan başka bir şey yok bu tabloda diyen arkadaşlar için hemen temettü takip listemi aşağıya ekliyorum.

Listede verilen temettü miktarları, firmanın 1 TL nominal pay için açıkladığı net temettü miktarı olarak tabloya eklenmiştir. Net temettü deyince akıllara neden sadece temettü değil de net temettü sorusu gelmiştir muhakkak. Belirli bir düzeyde yıllık temettü geliri elde edene kadar verilen brüt temettülerden yüzde 15 oranında vergi kesilmektedir. Siz bu vergi için ekstra çabaya girmezsiniz. Bankanız hesabınıza otomatik olarak net temettü miktarını yatırır. İlerleyen dönemlerde vergi iadesi almak mümkün iken şu anda bu konuya kafa yormaya gerek olmadığını düşündüğüm için pas geçiyorum. Neyse, 12.06.2018 tarihi itibari ile yıllık 835,84 TL temettü gelirim olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu rakamın eklemelerimden hariç olarak büyük ihtimalle seneye artacağını varsayıyorum. Görüldüğü gibi HEKTS karşılığında bu sene temettü vermiyor ve seneye durum bu şekilde olmayacak elbette.
Ecnebilerin emeklilik için yüzde 4 gibi farklı kuralları var. Ben daha basit düşünerek mümkün olduğunca daha az detayla uğraşacak ve vaktimi ortak olduğum şirketlerin gidişatına ve ortaklık payımı artırmaya odaklanacağım. Benim 15 sene sonunda hedefim bugünü gelirime denk aylık temettü geliri elde etmek. Bugünkü gelirimi 5.000 TL varsayarsam yılda 60.000 TL temiz temettü geliri lazım demek. Henüz 800 liralarda olduğum düşünülürse daha temettünün T’sini yazamamış olduğum kabak gibi görünüyor değil mi? Bu liste elbette nihai olmayacak. İlgilendiğim, fırsat kolladığım ve takibimde olan pek çok yatırımcı dostu hisseler bulunmakta. Her ay sonunda güncel portföy ve temettü miktarımı Fikir Ajandam sayfalarına not ederek gidişatımı daha iyi takip edebileceğimi düşünüyorum.
Borsa Dışı Yatırımlar
Yatırım çeşitlendirmesinden bahsederek tek yatırımımın borsa olacağı düşünülemezdi elbette. Yukarıda vermiş olduğum portföy takip bölümünde her ne kadar Dolar sekmesi bulunsa da diğer yatırımlarım için farklı takip metotları geliştireceğim. Şimdi gelelim elimdeki diğer yatırım çeşitlerine. Kenarda boşta duran 310 TL nakit olduğunu ve karşıma çıkacak fırsatlar için bu nakit parayı azar azar artırarak tutacağımı belirteyim. Son borsa düşüşünde portföyde mutlaka nakit enstrümanlara yer verilmesi gerektiğini kaçırdığım şans ile daha net anladım. Şimdilik TL’de duran nakit ileride borsa harici bir mecraya kayacak elbette. Neyse, elimde başka ne olduğu konusuna geri dönelim. Gayrimenkul yatırımı için her ne kadar kendime ait bir evim olmasa da hem paramı toplamak hem de değer artışından faydalanmak amacıyla 1.650 metrekare bir tarlaya sahibim. Kısa dönemli satmak için aldığım bu arsanın %25’ini nakit, %75’ini ihtiyaç kredisi ile temin ederek satın aldım. Anlayacağınız yatırımlarım olduğu kadar borcum da var. %1,32 faiz oranı ile Şubat 2018 yılında çektiğim kredi için her ay 1.850 TL geri ödemem var. Ayrıntılar ay sonu yazılarımın konusu olacağı için şimdi bu kısmı pas geçiyorum. Evet, tarlamdan %25 kar etmeyi umut ediyorum. Tabi aldığım zaman altının gramının 163 TL olduğu ve %25’i için altın bozduğum, portföyümde gram altın bulunduğu ve her ay gram altın da aldığım düşünülürse tarladan kar mı edeceğim kafa kafaya mı çıkacağım pek belli olmayacak. Ama toplu para elde etmek için fena da bir yatırım sayılmaz benimki. Belki elde ettiğim kar %25’ten fazla olur ve çok şükür iyi kazandım da diyebilirim. Bunu zaman gösterecek elbet. Aklımda bu tarlayı satıp dönümü ucuz olan bir yerden kendime emeklilik için toprak satın almayı ve kalanı o zamanın fırsatları ile değerlendirmeyi düşünüyorum. Satınca elbette krediyi kapatmayacağım çünkü kredi faiz oranları %1,60’ları aşmış durumda. Birkaç kez takla attırabilirsem bakarsınız belki bir ev parası çıkartırım, belli mi olur? Tarlanın haricinde ufak bir miktar altınım ve hepinizin bildiği 2005 model Opel Corsa’m var. Araba elbette yatırım aracı değil fakat elimdeki mal, söylemesem olmaz.
Bunların haricinde sabit getirili yatırım araçları araştırmam devam ediyor. Faiz geliri istememe sebebim beni mevduattan, tahvilden ve Eurobond’dan uzak tutsa da Kuveyt Türk’ün sunduğu kira sertifikaları radarıma girmeyi başardı. Diğer bankaların sunduğu kira kontratları faiz içerse de katılım bankası olması nedeniyle faizsiz bankacılık ilkesini benimsediğini ilan eden bankanın iddiasında ne kadar gerçekçi olduğunu anlamaya çalışacağım.
ÖZETLERSEM
Elimde olan kaynakları yatırım çeşitlendirme prensibine uyarak yatırıma yönlendirmeye devam ediyorum. Elde duran nakit parayı sisteme ihtiyaç anında sokabilmek için sabit getirili bir yatırım aracında değerlendirme çalışmalarına hız vermem gerekiyor. Farklı yatırım araçlarını araştırmaya devam edeceğim gibi kitap okuma, tasarrufumu artırma vb. çalışmalarım devam edecek. Bu arada siz neler yapıyorsunuz? Yatırıma başladınız mı? Hangi yatırım araçları sizin listenizde? Tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz dinlemeye hazırım.
Saygılarımla

Yorumlar