Yatırım



Tasarruf yazım ile finansal özgürlük yolunda attığım ilk adımı Fikir Ajandam sayfalarına not düşmüştüm. Peki, sadece tasarruf etmek hayalini kurduğum erken emekliliğe beni ulaştırabilecek miydi? Cevabın evet olacağını düşünüyorsam yazık bana! Finansal özgürlük elde etmek için sadece tasarruf etmek yetseydi herhalde hepimiz dünyaya erken emekli olarak doğardık öyle değil mi? Peki, neden tasarruf edeceğim diye onca zahmete katlanıyorum? AVM’de beni al diye yalvaran kıyafetlere burun kıvırıyor, sosyete kebapçılarında Erol Taş gibi et yemek varken neden ev yemeğine talim ediyorum? Önceki yazımda tasarruf diye bu kadar yırtınmamın sebebi ne idi? Cevap çok basit aslında. Tasarruf ederek sahip olmadığım sermayeyi oluşturmaya başlıyordum. Sermaye oluşturmak için tabi ki benim kenarı attığım üç beş kuruş yetmeyecek. O halde erken emeklilik yolunda atacağım ikinci adımın birincisini tamamlayacağı gün gibi ortada. Sıkı durun, hepinizin bildiği ve nedense uzak durduğu ikinci adımımı atıyorum. Tasarruflarımı çoğaltacak ve beni finansal özgürlüğüme kavuşturacak yatırım adımını sizlerin huzurunda atarak, Fikir Ajandam sayfalarına bu tarihi anı not düşüyorum.
Yatırım yapmanın önemini her yaşta biliyor olsam da sahip olduğum mesleğin beton ve demirden ibaret olması nedeni ile yapabileceğim yatırımlardan hep eksik sermaye nedeni ile uzak kalmıştım. Dünyada farklı yatırım türlerinden para kazanan pek çok insan bulunmasına rağmen ben hep başkalarının hikayelerini dinleyerek “Vay be, adamdaki şansa bak!” diyerek kendi beceriksizliğim yüzünden herifçioğlunun başarısını kabul etmekten kaçınmışım. Robert T. Kiyosaki, Zengin Baba Yoksul Baba kitabında “Şikayet etmek yerine şartlarınızı iyileştirin” mealinde bir söz söylemiş. Bende kendi beceriksizliğimi şansızlığıma bağlayarak koca bir zamanı hayıflanma ile boşa geçirmişim. Bunu mevcut yatırım araçlarına bakarak çok net bir şekilde görebiliyorum. Hayıflanmak yerine 20’li yaşlarda yatırıma başlamış olsam şu an bu blogun sayfalarını yazmıyor, Hawaii senin Miami benim geziyor olurdum. İçinizden yatırımın gücünü tam olarak anlamamış pek çok kişi “Yine abartıyorsun” diye düşünüyor elbette. İleriki yazılarımda abartmadığımı, hiç olmadığım kadar gerçekçi olduğumu bu arkadaşlarda görecek elbette.
Yatırım yapmanın temeline inerek aslında neden yatırım yapmanın bizi finansal özgürlüğümüze kavuşturabileceğini anlamış oluruz. Önceki yazımda Babil’in En Zengin Adamı kitabından bahsetmiştim hatırlarsanız. Kitapta der ki paranı kendin için çalıştır. Ne demek parayı çalıştırmak diye düşünebilirsiniz. Aslında gayet basit. Para yatırım araçlarına yatırıldığında bizim adımıza çalışmış oluyor. Hem de bizler gibi yemek yemiyor, çay molasına çıkmıyor, mesai dinlemiyor, grev yapmıyor… Her Allah’ın günü paramız bizi rahat ettirmek, değer kazanmak, daha fazla artmak için durmadan çalışıyor. Siz uyurken, gezerken, eğlenirken, tatile giderken, aklınıza ne gelirse paranız o an sizin için çalışıyor. Böyle bir şans varsa ben neden çalışayım değil mi? İş yerinde harcadığım vakti hobilerimi yapmak, mütevazi bahçemi ekmek, çocuğumun eğitimi ve gelişimi ile ilgilenmekte değerlendirebilirim. Madem para yorulmadan çalışıyor, ben de her sabah erkenden kalkarak günümün yarısını işyerinde geçirmem. Gayet mantıklı bir yaklaşım. Her ne kadar basit ve herkesin aklına geliyor olsa da bunu sağlamak için elde etmem gereken bir meziyet var elbette. O da finansal okuryazarlık. Zengin Baba Yoksul Baba kitabına göre ailelerin çocuklarına mutlaka finansal okuryazarlık öğretmesi gerekir. Oldukça da haklı. Onca yıl çalışıp biriktirdiğim paralar bir düğünde bitiyorsa, benim o paraları çalıştırma şansım varken ve düğünümü paraların kazancı ile yapabiliyorken, sırf finansal okuryazarlığa sahip olmadığım için bugün tırmalamak zorunda kalıyorsam çocuğuma öğreteceğim en güzel şey finansal okuryazarlık olacak elbette. Bunu öğretebilmek için tek başına istemek yeterli olmuyor elbette. Önce kendimi geliştireyim öyle değil mi?
Yatırımın muazzam gücünü aslında hepimizin bildiği ve günümüzde dünyanın 8. Harikası olarak bilinen bileşik faiz sağlıyor. (Bundan sonra faiz yerine getiri kullanacağım) Yatırım yaparak paramızın çalışacağını anlatmaya çalışmıştım. Paramız her çalıştıkça para kazanarak artacak ve bir daha ki sefere paramızın kazandığı para da para kazanacak. Bu zincire her ay belirli bir miktar para da bizim eklediğimizi varsayarsak size Arzu yazımda belirttiğim hedeflerime nasıl ulaşabileceğimi daha iyi anlamışsınız demektir. Örnekle anlatmak gerekirse teorik olarak hep birlikte bir hesaplama yapalım. Enflasyon ve döviz gibi şu an için aklımızı karıştıracak olumsuzları dışarıda bırakarak, yıllık %10 kazandıran bir yatırım aracına yatırım yaptığımızı varsayıyor ve kar rakamını her yılın sonunda ekliyorum. Her ay kenarı 500 TL koyduğumuzu varsayarsak;
  • 1. Yıl için 6.000 TL x %10 = 600 TL kazanç, yeni sermaye 6.600 TL oldu.
  • 2. Yıl için (6.000 + 6.600) x %10 = 1.260 TL kazanç, yeni sermaye 13.860 TL oldu
  • 3. Yıl için (13.860 + 6000) x %10 = 1.986 TL kazanç, yeni sermaye 21.846 TL oldu

Yatırım yapmasak 3. yılsonunda toplam 18.000 TL paramız olacak ve 3.846 TL kazançtan mahrum kalacaktık. Görüldüğü gibi paramız çalışarak bileşik getiri etkisi yarattı ve 18.000 TL’nin %10’u olan 1.800 TL yerine 3.846 TL kar elde etmemize neden oldu. Tasarruflarımı daha fazla artırarak bu rakamı artırabileceğim(boşuna tasarruf için onca yazı yazmadım) gün gibi ortada. Üstelik hesap basit olsun diye aylık kazançları göz ardı etmemin yanı sıra %10 gibi bir oran kabul ederek hesaplama yaptım. Bileşik getiri sayesinde verdiğim hedefler için pek çoğunuz “15 yıl fazlaymış” dediğini duyar gibiyim. Hesaplama ile her ne kadar kolay görünse de en uygun yatırım aracını bulmak için finansal okuryazarlık elde etmek kolay bir iş olmayacak. Her yeni öğrendiğim bilgiyi Fikir Ajandam sayfalarına not düşerek kendimi deneyeceğim gibi elde ettiğim bilginin unutulmamasını sağlayacağım. Boşuna demedim, “Söz uçar yazı kalır” diye…
Hedeflerime ulaşmak için kendime tüm insanlığın kullandığı ve başarısı sayısız kez ispatlanmış olan yolu seçtiğim doğrudur. Sonuçta yaşım 30’u geçti ve ne kadar kestirme yollar kullanırsam o derece gideceğim mesafeyi kısaltırım. Hesaplama sonrasında hedeflerime daha kolay ve hızlı ulaşabilmem için önüme aşmam gereken birkaç yol daha çıktı elbette.
  • Tasarruf miktarımı artırmalıyım. Ama bunu hayat standartlarımı düşürmeden yapmalıyım. Yoksa agresif tasarruf yaparken eşimin agresifliğine maruz kalabilirim.
  • Dişimden tırnağımdan kısarak artırdığım paralarımı çarçur etmemek için finansal okuryazarlık sahibi olmalıyım. Hedefime kesin ulaşım için karlı yatırımlar yapmamı finansal okuryazarlık sağlayacak.
  • Tasarruflarımı yeterince artıramıyorsam gelirimi artırmalıyım. Adım Atmadan Önce yazımda belirttiğim gibi ek iş olarak içerik yazarlığı yapıyorum. Bir derece gelirimi artırmayı başarmış olsam da elbette başka fırsatlar arayacağım. Yeter ki yeterince arzuya sahip olayım!

Bu 3 basit(!) maddeyi de çözdüm mü benim iş tamam olacak. Bu maddeleri çözmek için girişimlerim oldu ve hala devam ediyor. Tarihe notlar düşmek için Fikir Ajandam sayfalarına geçtiğim tüm yolları eksiksiz bir şekilde aktaracağım. İlerde dönüp bu sayfalara baktıkça iyi ki yapmışım veya neden böyle yapmadım acaba diye yorumlarda bulunacağım elbette. Düşe kalka ilerlemedikçe hedefime ulaşamam değil mi? İnşallah bu yazdıklarımdan özellikle genç arkadaşların da dikkatini çekmeyi başarır ve bazı bilinçlere sahip olmalarına sebep olabilirim. Tabi ki bunun için özel bir çabaya girmeyeceğim. Sonuçta burada sesli düşünüyorum, elbet sesimi birileri duyar ve belki bana da yol gösterir. Kim bilir?
Saygılarımla

Yorumlar